Ailigaslammelta pentua harkitsevalle:
Olethan tutustunut rotuun?
Metsästyslinjainen irlannin-tai englanninsetteri ei ole pelkkä seurakoira. Luonteeltaan metsästyskoirat ovat määrätietoisen koulutuksen vaativia. Setteri on myös valtavan huumorintajuinen ja vaatii isännältään/emännältään paljon kärsivällisyyttä. Myös setterin energisyys voi olla joillekin ongelma. Setterin energia säilyy pitkälle sen vanhuuteen asti. Jos haluat sohvaperunaa, älä ota metsästyslinjaista setteriä 😉
Metsästys harrastuksena on sinulle jo elämäntapa
Olet liikkunut luonnossa ja ymmärrät sekä kunnioitat luontoa. Tämä elämäntapa on yksi rikkaimmista. Kun yhdistät luonnossa liikkumiseesi setterin, saat tuhansittain lisää elementtejä luonnon ymmärtämiseen. Koiran koulutus on myös helpompaa kun ymmärrät luontoa. Luonnon kunnioittaminen riistan pesimis- ja poikasten kasvuaikana on myös sinulle tärkeää. Koiraa ei ole hyvä kouluttaa ennen kuin poikaset ovat täysin lentokykyisiä. Syksyllä sitä riistaa tarvitaan!
Ymmärrät linjaerot?
Setterit ovat vahvasti jakautuneet eri linjoihin, näyttely ja metsästys. Metsästyslinjaisten kasvattajana olen tyytyväinen kun koirani ovat sekä ominaisuuksiltaan, että rakenteeltaan oikeanlaisia. Ne pärjäävät sekä näyttelyissä,että metsällä. Kasvatustoiminnassa pitäisi pystyä yhdistämään nämä molemmat eikä saisi keskittyä vain yhteen asiaan.
Metsästyskoiran jalostamiseen liittyy paljon eri ominaisuuksia mitä halutaan säilyttää:
- kestävä rakenne = rotumääritelmän mukainen
- riistavietti
- koulutettavuus = koiralla on taipumus miellyttää
- koirayksilön linnunkäsittelytaito
- perinnölliset taipumukset, kuten tiedottaminen, tuulenkäyttö,haku,linnunlöytökyky
- luontaiset taipumukset, kuten nouto
- ajovietti vähäinen = koiralla ei ole ns. saalisvietti vahva eli sillä ei ole taipumusta ajaa riistaa koska se on kiellettyä.
Kaiken ylläolevan lisäksi kiinnitetään huomiota koiran luonteeseen, ulkonäköön ja terveyteen.
Ymmärrät terveystutkimusten tärkeyden
Terveys on minulle tärkein asia koiranjalostuksessa. Terveys tarkoittaa kaikkea, niin luustollista kuin henkistä ja muuta fyysistä terveyttä. Ikävä kyllä Suomessa kirjataan virallisiksi terveystuloksiksi vain lonkka-, kyynär- ja silmäpeilaus*tutkimustulokset. Itse pyrin ottamaan myös DNA-näytteistä tietoa koiran terveydestä ja varsinkin niistä sairauksista mitä kullakin rodulla piilee.
Irlanninsetterillä CLAD, PRA rcd4- ja PRA rcd1-silmäsairaudet ja englanninsetterillä PRA ja CL. On luonnollista, ettei huonomahaista tai allergista koiraa käytetä jalostukseen. Tällainen koira on usein myös kestämätön metsällä.
* silmäpeilaus on eri asia kuin silmien DNA-näytetutkimus. Silmäpeilauksella saadaan selville koiran silmien senhetkinen tilanne. Silmäpeilaustulos on voimassa vain vuoden! DNA-näytteestä selviää koiran geneettiset mutaatiot eli geenivirheet jos niitä on. Geenitestitulos on ikuinen.
Miksi terveystutkimukset ovat tärkeitä?
- Kasvattajalle on tärkeää tietää mitä pentueen vanhemmat jättävät jälkeensä. Ovatko ne terveydeltään ja ominaisuuksiltaan hyviä. Kannattaako harkita uutta pentuetta? Jos pentue hyvistä lähtökohdista huolimatta on huonolonkkainen tai muutoin terveydeltään heikko jatkojalostus niiden suhteen unohdetaan.
- Koiranomistajalle on tärkeää tietää metsästyskumppaninsa lonkkien ja kyynärien terveydentila ennen kuin kovat treenit alkavat metsästystä ajatellen. Metsästyspäivät ovat pitkiä ja jos koiralla on alkava lonkkavika sitä voidaan hidastaa lisäravinteilla ja näin helpottaa koiran elämää.
Koiranomistajalle on myös tärkeää tietää miten voi koiraansa liikuttaa. Pyöräilyttäminen voi esimerkiksi nopeuttaa alkavan nivelrikon kehitystä ja sairastuttaa koiran nopeammin kuin vähän hillytympi liikuttaminen. Lonkkaviasta huolimatta koira pitää pitää hoikkana ja liikunnan pitää olla lihaskuntoa ylläpitävää.
Ailigaslammelta pentua haluavan täytyy olla valmis tekemään koiralleen terveystutkimuksia. Ehdottomasti ja aina kaikilta jälkeläisiltä tutkitaan lonkat ja kyynärät.
Jos yhdistelmä on sellainen, että vain geenitestaamalla saadaan selville pentueen PRArcd4-tilanne pennut testataan.
On olemassa yhdistelmiä, joissa jälkeläisiä ei kys. sairauden takia tarvitse testata kun se tiedetään resessiivisen periytymiskaavan mukaan kun vanhemmat on tutkittu.
Ja nämä tutkimukset tehdään vaikka koiralle ei olisi suunniteltu jalostuskäyttöä. Vain näin voin tehdä katselmusta jalostuksesta terveyden suhteen.
PRA ei ole vain irlanninsetterin silmäsairaus vaan sitä tavataan kaikilla setteriroduilla.
Pennut myydään vain metsästäjille ja osa pennuista myydään perheisiin, jotka ovat kiinnostuneita myös koekäytöstä. Näin ominaisuuksista saadaan näyttöä tulevaisuutta ajatellen.
Voi ei. Onko tuossa meidän Luka? Söpö, onpa kuka tahansa:)
Täplästä ei voi erehtyä 🙂