Kevättä kohti ja kasvattajan arkea

KI8A9387-001Valo lisääntyy ihanaa vauhtia ja pitkästä aikaa viitsin kirjoitella tännekin kun on uusia kuvia liittää tekstiin.

Minulta kysytään usein miten saan koirani näihin asetelmiin mitä laumastani jaan. Vastaan, että sanalla ”PAIKKA”. Niin yksinkertaista se on. Ymmärrettävästi hyvin aktiivisten koirien mitä setterit ovat on täytynyt saada ennen rauhoittumista juosta energiaansa pois niin, että ne on helposti hallittavissa.
Erityisesti nuoren koiran kohdalla pitää muistaa, että sen on vaikea keskittyä mihinkään rauhoittumista / keskittymistä vaativaan tehtävään jos se on täynnä juoksun riemua.
On myös tyhmää vaatia sillä hetkellä koiralta mitään.

Kun ihmisellä on näin suuri lauma koiria niin pitää ymmärtää, että jokaisen kouluttamiseen ja kasvattamiseen on kulutettu paljon aikaa. Ihan jokainen koira vaatii pari VUOTTA kasvattamista ja kouluttamista, ennen kuin se on ns. valmis. Jotkut jopa enemmän.

Ja se on päivittäistä. Mutta se on sellaista, etten itse sitä edes huomaa koska tämä harrastus ja koirien kanssa eläminen on arkea, elämäntapa.
Unohdan usein uudelle pennunhakijalla sanoa kuinka paljon näiden valmiiksi metsästyskoiriksi saaminen vie aikaa. Ja se on paljon. Mitään et saa aikaiseksi jos vaan annat sen koiran olla.

En välillä pysty ymmärtämään miten jollain ihmisellä voi olla ongelmia yhden koiran kanssa 🙂
Minulla on 5 eri-ikäistä urosta ja kaksi narttua tällä hetkellä. Nuorin Ailigaslammen Casper on ollut meillä joulukuusta 2015 ja on pitkälle tätä kevättä kun haluan tarjota sille tapaamisia riekkojen kanssa. Cassu asuu ystäväni luona Kajaani-Oulu akselilla muun ajan.

Nuori uros ei siis edes asu kanssani kaiken aikaa ja silti pärjään sen kanssa ja se tottelee minua.
Ja jos joku asia ei mene heti yhteisymmärryksessä jakeluun minä laitan sen jakoon. Aikaa tähän nuoreen koiraan täytyy kuluttaa ihan niin kuin meidän jokaiseen koiraan. Mikäli haluan siitä toimivan metsästyskoiran.KI8A9358Ymmärrän nuoren koiran uteliaisuuden ja kaiken mitä sen pitää kokeilla. Osaan melko hyvin varautua kaikkeen mitä sen kanssa voi tulla eteen ja tämä tulee kokemuksesta.

Setterin aktiivisena rotuna tulee saada liikuntaa ihan joka päivä. Jos sen kanssa ollaan metsällä joku päivä pitempään, voi sille pitää lepopäivän. Koiralle on hyvä opettaa, että on myös päiviä jolloin ei mennä pihaa pitemmälle. Mutta nämä päivät ovat poikkeus. Nuoren koiran elämään kuuluu energian purku päivittäin. Tällainen hyvin liikutettu koira kuuntelee ja pystyy keskittymään paremmin tottelevaisuutta vaativiin tehtäviin.KI8A9413KI8A9424Cassu on laajasti hakeva nuori irlanninsetteri joka on heräilemässä elämäntehtäväänsä. Sen irtipitäminen pitää tapahtua pääosin alueilla, joissa ei ole hirveästi riistaa.KI8A9534Kun nuori koira menee kuvan osoittamalla kauas, se pitää saada sieltä myös pois. Cassu tottelee pilliä hyvin, joten varsinaista ongelmaa ei ole. Cassu on hyvin ahne ruualle, joten sen palkitseminen on helppoa.
Vahvistan hyvin usein koko lauman luoksetuloa makupaloilla. Aikuistenkin nopeus kasvaa kun ne näkevät käden menevän taskuun 😀
KI8A9380-001KI8A9379KI8A9420-001Cassun kanssa on käyty tunturissa katsomassa riekkoja ja se seisoo mutta toki on tapahtunut vahinkojakin. Se on täysin normaalia. Yritän kuitenkin saada sille hallittuja tilanteita, jotta se oppisi ymmärtämään miten tämä homma oikeasti ihmisen kanssa menee.
Työtätekevinä ihmisinä aika jonka kouluttamiseen käytämme on vain viikonloppuisin. Ja pakkaskausi tekee monesti tehtävänsä ja vähentää näitä vähäisiäkin päiviä.
Mutta kevättä kohti olemme menossa. Eiköhän nuo kelit tuosta parane?!KI8A9537

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s