Englanninsettereille lasketaan nyt myös lonkkaindeksejä!

Englanninsetterit ovat päässeet lonkkaindeksilaskentaan mikä tekeekin koirien perinnöllisestä arvosta mielenkiintoista seurattavaa. BLUP-indeksi on ennuste eläimen jalostusarvosta, genotyypistä. Indeksi on tietyn aineiston perusteella laskettu arvio siitä, millaiset koiran perintötekijät ovat, eli mikä on koiran arvo jalostuseläimenä kyseisessä ominaisuudessa.

Rodun indeksien keskiarvo on 100. Se tarkoittaa, että rotuun nähden genotyypiltään keskiarvoinen koira saa tuloksen 100. Alle sadan koira on huonompi ja yli sadan koira parempi kuin aineistossa olevat rodun yksilöt keskimäärin. Mitä suurempi indeksi on, sitä parempi koira on genotyypiltään. Koiran indeksiin vaikuttaneiden lähisukulaisten määrä vaikuttaa indeksin varmuuteen. Mitä enemmän tutkittuja lähisukulaisia on, sitä varmempi on indeksi.

Ailigaslammen kuvattujen englanninsettereiden indeksit ovat kaikilla yli rodun keskiarvon:
PO Setters Born to Hunt ”Reetu” indeksi 110, -/C-lonkat
North Walkers Sheriff ”Jeppe” indeksi 121, A/A-lonkat
North Walkers Sirius ”Ressu” indeksi 121 A/A-lonkat

Reetun indeksi yllätti sillä se on tuontikoira, jolla yleensä on alempi indeksi lähtökohtaisesta kuin suomalaisella koiralla. Lisäksi se on kuvattu -/C-lonkkaiseksi. Mutta sen jälkeläiset ovat niin hyvällä prosentilla kuvattu ja kuvattu terveeksi, että Reetunkin perinnöllinen arvo on reilusti yli keskiarvon!

Jäämme innolla odottamaan pikku-Rosen indeksejä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s