Suuri ruokintakysely

Hgin yliopisto ja Hannes Lohen geenitutkimusryhmä ovat yhteistyössä tekemässä tutkimusta koirien sairauksista ja ruokinnasta ja näiden kahden vaikutuksesta toisiinsa.

Kysely löytyy täältä

Kysely on todella kattava ja vastamiseen menee aikaa mutta toivottavasti se on sen arvoista. Toivon sydämestäni, että kyselyn kautta selviää se, ettei pelkkää teollista kuivamuonaa syövät koiranreppanat voi hyvin. Kaikki on valmiiksi pilkottu, vatsa-ja suolistobakteerit eivät joudu tekemään mitään. Puhumattakaan maksan ja munuaisten tilasta, jotka usein liian proteiinipitoisten kuivamuonien takia joutuvat ylikuormitukselle.

Koirien elinikä on kasvanut mutta samalla lääketiede myös eläinpuolella on mennyt eteenpäin. Kaikkea pystytään tekemään. Silti suurin osa rotukoirista voi huonommin kuin ennen! On allergioita, autoimmuunisairauksia, suolistovaivoja, tulehdussairaudet ovat lisääntyneet. Minä olen sitä mieltä, että suurimman osan takana on teollinen rehu. Kuvitelkaapa itse syövänne pellettejä, joissa on puristettuna ”kaikki” mitä elimistö tarvitsee? Tulee närästystä, ulostusvaikeuksia, vatsanpuruja…ja koirillamme on näitä kaikkia myös.

Niin ihmisen kuin koirankin elimistö pitää totuttaa kaikkeen, pennusta/vauvasta asti. Oli kyseessä liikunta tai ravinto. Kyselyssä oli myös tärkeää ja mielenkiintoista pentuajan liikunnan määrän ja ulkoilun myötä saadun auringonvalon  kysyminen! Tämähän on aivan totta, koiranpennun ensimmäisillä viikoilla kehitetään sen kehoa liikkumiseen vaihtelevilla alustoilla. Tämä on parhaiten toteutettu ulkona.  Ja ulkona pentu saa auringonvaloa eli luustolle tärkeää D-vitamiinia.

Kyselyssä pyydetään ottamaan yhteyttä kasvattajiin. Itse voin kertoa tässä mitä meillä pentujen elämään ensimmäisinä viikkoina kuului. Kyselyssä kysytään myös emän tilaa, sekä kantoaikana, että imetysaikana. Evita sai kaksi kertaa nisätulehduksen ja joutui syömään antibioottikuurin molempiin. Pentujen mahat olivat kuurien ajan aivan normaalit. Aava sai kylmettymisen johdosta virtsatietulehduksen ja se myös sai kuurin, eikä maha mennyt tästä sekaisin. Näitä ei kyselty…

Kyselyssä tulee eteen seuraavaa:

* emä oli rokotettu hyvissä ajoin ennen astutusta ja imetystä

*emä madotettiin 3x(1x kantoaikana ja 2x imetysaikana)

*emä söi Proformance ProPower kuivamuonaa ja kotiruokaa 60%/40%(jauhelihaa, broileria, riisiä, kananmunaa, piimää, porkkanaa, hirvenlihaa, kalaa)

* emä voi koko kantoajan hyvin ja ulkoili paljon ja sai aurinkoa

Pennut:

* saivat ensimmäisen maistiaisen kiinteää ruokaa 3 vkon iässä(raakaa jauhelihaa, keitettyä kananmunaa, piimää)

*4 viikon iässä aloitettiin turvotetun kuivamuonan lisääminen jauhelihamössöön

* pennut saivat maistella kaikenlaista kuivamuonan seassa ja mahat kestivät kaiken.

* 4 viikon iässä pennut pääsivät myös ensimmäisiä kertoja ulos aurinkoon. Aika oli lyhyt 15min-30 min

* 5viikon iästä lähtien pennut ulkoilivat useita kertoja päivässä.

* pennut nukkuivat vuorokaudessa 5-7h yössä ja päivän aikana 8-11h= yht.16-18h. Valveillaoloa ja leikkimistä oli noin 4 tuntia. Vähän iästä riippuen.

Ulkoilu ja auringossa oleilu lisääntyi mitä lähemmäs luovutusikää mentiin.

* pennut madotettiin 2 x canex-pastalla ja kerran flubenol-pastalla(josta jäi toinen päivä antamatta kun apteekkitäti ei osannut neuvoa ja minulle lääke oli uusi. Luulin kerta-annoksen olevan se määrä niinkuin canexissakin) Matoja emme löytäneet kakoista vaikka meitä oli 3 silmäparia niitä tonkimassa. Kiitos Anulle ja Riikalle!

* pennut saivat uudet madotukset uusissa kodeissaan.

* liikunnan määrää en rajoittanut, enkä antanut tällaisia ohjeitakaan. Päinvastoin, koiran pitää kestää liikuntaa niinkuin ihmislapsenkin. Jos koiranpentua pitää pidellä pumpulissa, on jossain pahasti vikaa…

Gluteiini näytti vaikuttavan meidän setterien mahaan. Proformance vaihtoi ikävästi reseptiä juuri pentujen syntymän aikaan. Uusi ainesosa muonassa oli ohra ja dhurra. Tämä ei sopinut aikuisille koirillemme kovinkaan hyvin. Evitan maha oli hyvä mutta monen pennun maha reagoi uudessa kodissa, joihin olin ostanut pentumuonasäkit matkaan. Aapeli ja Aatu söivät 2x 15kg Proformance puppya, jonka jälkeen otin käyttöön, ensin Boosterpuppyn ja sitten 1st Choise-merkin pentumuonan. Aapeli ja Aatu(joiden kasvua seurasin tarkasti) kasvoivat normaalisti, toisinaan muona aiheutti tihentynyttä ulostamisen tarvetta. 1st Choise korjasi tilanteen eduksemme eli ulosteen määrä väheni.

Gluteiinista kyselyssä kysyttiin vähän joka mutkassa. Se näyttääkin olevan koirille nykypäivänä suurin ongelma. Mutta toisaalta se on täysin ymmärrettävää. Eihän koiraeläimet hyvänen aika luonnossakaan syö mitään viljatuotteita! Viljatuotteet ovat vain osa tämä teollisen muonan täyteaineista. Halvalla pitää saada koiran maha täyteen 🙂 . Kyllä koiran pitää saada lihaa, eikä viljaa…

Kysely jatkuu vielä syksyllä seurantakyselyllä. Itse olen ainakin valtavan innostunut tästä. Koirien parhaaksihan tämäkin on!

Yrittäkää jaksaa vastailla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s